Is het u ooit al opgevallen dat sommige van de websites die u bezoekt een klein hangslotsymbool in je browser laten zien? Of misschien heeft u al eens gemerkt dat de links van sommige websites beginnen met HTTPS in plaats van HTTP. Vroeger viel dit vooral op wanneer u zich ergens registreerde of inlogde of bij het afrekenen van een online aankoop.

Aan de hand van dat kleine hangslotsymbool, of HTTPS, weet u dat uw gegevens over een beveiligde of geëncrypteerde verbinding verstuurd worden. De laatste jaren wordt dit steeds meer gebruikt en vaak ook op sites die niet met gevoelige informatie werken. Dit is omdat meer bedrijven en consumenten zich willen beschermen online.

Laten we eens kijken naar wat HTTPS precies is en waarom u het misschien zou willen toevoegen aan uw eigen website.

Wat is HTTPS?

HTTP is het standaardprotocol dat uw webbrowser gebruikt om te communiceren met de websites die u bezoekt. HTTPS is de veilige vorm van HTTP, wat betekent dat de informatie die heen en weer verzonden wordt tussen uw browser en de site die u bezoekt, gecodeerd is.

Als uw site momenteel HTTP gebruikt, kan u overstappen op HTTPS door een SSL (Secure Sockets Layer) certificaat te kopen of door er gratis een te genereren aan de hand van Let’s Encrypt. Indien u gebruik maakt van een managed hostingprovider, kunnen zij u ongetwijfeld helpen bij de installatie. Ook wij kunnen u altijd bijstaan met de omschakeling naar HTTPS.

Waarom zou ik HTTPS moeten gebruiken?

Beveiliging

Er zijn veel beveiligingsvoordelen voor het hebben van een SSL certificaat. Zeker wanneer u informatie verzamelt op uw website. Of het nu gaat om betaalinformatie, vertrouwelijke financiële informatie of gewoon contactgegevens van bezoekers.

Bij het versturen van informatie over een niet-beveiligde HTTP-verbinding, wordt alle data als platte tekst verzonden. Dit maakt het mogelijk voor hackers, of andere geïnteresseerde derde partijen, om deze informatie te bekijken en zelfs te wijzigen.

Een veilige, gecodeerde verbinding voorkomt dat derden informatie over uw gebruikers kunnen stelen. Daarnaast voorkomt het ook dat zij informatie die van uw server naar de browser van de bezoeker gestuurd wordt, gewijzigd kan worden.

SEO/Zoekmachine optimalisatie

Uw website kan een aantal voordelen halen uit het hebben van een HTTPS-verbinding. Google heeft al aangegeven dat het een voorkeur geeft in zoekresultaten aan beveiligde sites. Hou er rekening mee dat Google belang heeft bij het verbinden van hun gebruikers met nuttige informatie uit veilige bronnen. Aangezien alle andere zaken gelijk zijn, moet uw site voorrang krijgen boven een standaard HTTP-site.

Dit kan een langdurig cumulatief effect hebben op uw bedrijf en uw zoekmachine optimalisatie. Als uw site wordt aangeboden aan meer relevante bezoekers, is er een kans dat ze bijkomende nuttige inhoud op uw site vinden en biedt dit dan weer de mogelijkheid dat uw site regelmatiger op sociale media zal worden gedeeld. Deze factoren kunnen op lange termijn bijdragen aan een verbetering van de prestaties van uw website in zoekmachines.

Klantvertrouwen

Er bestaat geen twijfel over, het grote publiek is voorzichtiger en bewuster dan ooit op het vlak van informatiedeling op het internet. Verschillende hacks en beveiligingsproblemen zijn voorpaginanieuws geworden de afgelopen maanden. Met vrij recent nog 143 miljoen mensen wiens privéinformatie gestolen werd door het gegevenslek van Equifax. Of nog recenter de gegevens van 87 miljoen mensen die door Cambridge Analytica zijn verkregen na een groot datalek bij Facebook. Voor alle duidelijkheid: beide datalekken zijn niet gerelateerd aan HTTP vs HTTPS, maar heeft veel mensen toch wakker geschud wat hun online privacy betreft.

Als digitale marketeers willen we dat website bezoekers zich veilig voelen en willen we dat hun informatie veilig is. Met beveiliging meer dan ooit in het achterhoofd van consumenten, kan het zien van een onveilige HTTP link in de browser al voldoende zijn om af te haken. Hier kan u dus potentieel wel wat conversies met mis lopen.

Hoe stel ik HTTPS in?

De overstap naar HTTPS is relatief eenvoudig. Meestal kan uw hosting provider u verder helpen om met u te doorlopen welke stappen u moet overlopen. Let er wel op dat u uw oude HTTP website correct doorstuurt naar de nieuwe HTTPS versie. Indien dit niet correct gebeurt, kan dit uw zoekranking enorm beïnvloeden! Vergeet ook niet uw SSL-certificaat in de gaten te houden wanneer u het eenmaal hebt ingesteld. Doorgaans moet dit namelijk elk jaar vernieuwd worden.

Bent u klaar om de veiligheid van uw website te verbeteren? Wij staan u graag bij met de nodige expertise. Neem contact met ons op voor meer informatie.