In deze post gaan we de verschillende product types bespreken die je binnen Magento kan gebruiken.

In totaal zijn er 6 verschillende product types die gebruikt kunnen worden:

  1. Simpel product
  2. Configureerbaar product
  3. Gegroepeerd product
  4. Bundel product
  5. Downloadbaar product
  6. Virtueel product

Simpel Product

Simpele producten zijn het eenvoudigste type om te begrijpen. Het is ook veruit het meest gebruikte type binnen een Magento webshop.

Een simpel product is een fysisch product dat verkocht wordt door een winkel. Het heeft geen opties zoals maat of kleur. Het zijn als het ware ‘wat je ziet is wat je krijgt’ producten. Elk item heeft een eigen artikelnummer, prijs en voorraad.

Enkele voorbeelden van een simpel product zijn een horloge, een boek of een TV. Deze producten koop je zoals ze zijn, zonder selecteerbare opties.

Configureerbaar Product

Dit is een veel ingewikkelder product type. Configureerbare producten bieden klanten de optie om hun gewenste product te selecteren op basis van één of meerdere configureerbare opties. Dit type product is achterliggend opgebouwd uit simpele producten.

Het beste voorbeeld van dit product type is ongetwijfeld een t-shirt. Een eerste optie hierbij is de maat (small, medium, large, e.d.). Een tweede optie is vervolgens de kleur (zwart, blauw, groen, e.d.). Op basis van de opties die je selecteert, krijg je achterliggend een ander product met een eigen voorraad en (eventuele) prijs.

Laat je niet verleiden om meerdere vergelijkbare, simpele producten aan te maken terwijl een configureerbaar product met meerdere opties beter geschikt zou zijn. Als je dit doet, loop je het risico om je klanten te irriteren die door pagina’s met bijna identieke pagina’s moeten scrollen. Google is hier ook geen voorstander van en kan al die producten als dubbele inhoud beschouwen, waardoor ze niet zo goed zullen ranken.

Gegroepeerd Product

Een gegroepeerd product brengt meerdere afzonderlijke producten samen als een groep. In veel gevallen wordt dit gebruikt voor promotionele doeleinden. Uiteraard kan elk product in een groep ook afzonderlijk gekocht worden.

Bij een gegroepeerd product kan geen prijs worden ingesteld maar is het wel mogelijk om een korting in te stellen. Dit kan zowel een vast bedrag zijn als een percentage.

Een voorbeeld dat je ongetwijfeld al bent tegengekomen is bij de aankoop van een smartphone. Je kan deze smartphone als losstaand product kopen, maar vaak kan je er ook voor kiezen om hier ook een telefoonhoesje en screenprotector bij te kopen. Op die manier moet de klant niet apart naar een hoesje en screenprotector gaan zoeken, maar wordt alles als een geheel aangeboden.

Bundel Product

Bundel producten zijn misschien wel het moeilijkste product type om te begrijpen voor degenen die nieuw zijn in Magento. Het is een uniek product maar bestaat uit meerdere andere producten waaruit de klant zijn eigen specifieke configuratie kiest.

Het verschil met een gegroepeerd product is dat bij een bundel product de klant keuzes kan maken in welk product hij wilt bij elke optie.

Het beste voorbeeld van een bundel product is een op maat gemaakte pc. De klant begint met een basisproduct en kan verschillende opties kiezen om zijn eigen pc-bundel te configureren, zoals geheugen, processor, harde schijf en grafische kaart. Bij het wijzigen van een optie zal de prijs zich ook meteen aanpassen zodat de klant precies weet wat de prijs is voor zijn geselecteerde configuratie.

Downloadbaar Product

De meeste mensen zijn wel vertrouwd met een downloadbaar product. Dit zijn geen fysieke producten die je kan vasthouden, maar het zijn items die na aankoop via een link gedownload kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een ebook, een software product of een muziekbestand.

Je kan de bestanden uploaden naar je eigen server of een link naar een andere server waar het bestand staat gebruiken.

Bij het afrekenen zal Magento geen optie aanbieden om een verzendmethode te selecteren aangezien er niets verzonden wordt.

Magento genereert voor elk downloadbaar product een veilige link die uniek is voor elke klant die dit product aankoopt. Je kan zelf kiezen of deze link gedeeld mag worden met andere mensen of enkel toegankelijk is na inloggen.

Nadat een product gedownload is, houdt dit mensen natuurlijk niet tegen om dit product via email met andere mensen te delen. Dit is een volledig ander probleem dat niet afgedekt wordt door Magento. Dit valt onder digitale rechten en copyright.

Virtueel Product

Virtuele producten zijn het minst tastbare van alle productsoorten. Het wordt veelal gebruikt voor diensten, lidmaatschappen, garanties en abonnementen. Het zijn geen fysieke producten zoals schoenen of kasten en kunnen ook niet gedownload worden, zoals ebooks.

Diensten zoals online consultaties of klantenondersteuning zijn enkele eenvoudige voorbeelden van virtuele producten. Door hun aard vereisen ze ook geen voorraadbeheer.

Ook bij dit type van producten zal er tijdens het afrekenen niet naar een verzendmethode worden gevraagd.

Conclusie

Zoals je kan zien biedt Magento heel wat flexibiliteit voor het aanmaken van producten en kan het standaard een heel groot gamma van producten ondersteunen.

Bij verdere vragen over de verschillende product types of over Magento in het algemeen kan je altijd contact met ons opnemen.