Laadt uw website niet correct op een smartphone? Staan de foto’s niet bij de juiste teksten op de tablet? Ziet uw website er een hele warboel uit op een smartphone of tablet? Een website die niet mobielvriendelijk is, zal niet in de smaak vallen bij bezoekers.

In dit mobiele tijdperk gebruiken mensen steeds vaker hun mobiele toestellen om dingen op te zoeken, websites te bezoeken, online aankopen te doen en om te communiceren.

Een mobielvriendelijke website is nu eenmaal cruciaal om online bezoekers niet weg te jagen.

Wat moet u doen om uw website mobielvriendelijk te maken?

1. Plaats een centrale focus op visuele kwaliteit

De meeste mobiele toestellen hebben tegenwoordig hoge resolutie en HD schermen.

Foto’s op uw website moeten dus een hoge kwaliteit hebben zodat deze scherp te zien zijn op 1080p en 1440p. Een slideshow functie kan deel uitmaken van uw responsief ontwerp waardoor vier afbeeldingen makkelijk op één mobiel beeldscherm kunnen getoond worden.

2. De grootte van uw bestanden moet klein zijn

Die prachtige foto’s van scherpe kwaliteit mogen geen al te grote bestanden zijn. De kleinst mogelijke bestandsgrootte gebruiken is cruciaal. Dit zorgt voor een snellere downloadsnelheid waardoor dat verschrikkelijk hoge bouncepercentage
kan vermeden worden.

Wanneer uw pagina meer dan 2-3 seconden nodig heeft om te laden, gaan uw online bezoekers niet lang blijven hangen en gaan zij sneller op zoek naar een andere website.

Ervaren ontwerpers kunnen die ‘wow’ factor creëren met een compacte bestandsgrootte waarbij uw bezoekers geen uren moeten wachten.

3. Creëer diversiteit met verschillende onderwerp formaten

In 2018 is video ’the way to go’ voor mobiele inhoud.

Hou een oogje in het zeil voor de stukken tekst of webpagina’s die het meeste bekeken worden en vul deze aan met verschillende formaten.

Probeer eens grafieken, interactieve functies of een slideshow. Hierdoor bent u verzekerd dat de bezoekers uw content niet beu worden waardoor ze uw website vaker zullen bezoeken.

4. Ontwerp (of herontwerp) uw website voor tabbladen

Of u nu WordPress of een ander platform gebruikt, tabbladen zorgen ervoor dat bezoekers verschillende documenten kunnen openen en actief kunnen houden in hetzelfde browservenster.

Tabbladen bieden gebruikers de mogelijkheid om gelijktijdig tekst en video te consumeren zonder dat ze het huidige venster moeten sluiten of switchen tussen vensters. Het is een vrij eenvoudige functie die een site veel gebruikersvriendelijker maakt.

5. Wees beknopt

Focus op precisie. Lange en soms ingewikkelde teksten kunnen de online bezoeker afschrikken. Hou de teksten kort genoeg zonder belangrijke informatie te verliezen. Zo houdt u de bezoeker langer op uw website.

Een overzicht gebruiken aan het begin of het einde kan zeker helpen. U kan ook zoekmachine optimalisatie gebruiken voor snelle antwoorden op vaak gestelde vragen. Hierdoor zal uw ranking zeker stijgen.

6. Overweeg media queries

U hoeft zelf geen programmeur of ontwikkelaar te zijn maar de persoon of onderneming die uw website maakt, kan u hierbij wel helpen.

Een media query is een speciaal stukje code in de style sheet dat informatie opvraagt over het mobiele toestel waarop de website wordt geopend. Deze technologie zorgt ervoor dat de grootte van het mobiele scherm wordt opgevraagd en past de website aan zodat het op elk scherm er telkens goed uitziet.

Dit is een heel handige functie om uw website responsiever te maken. Vergeet niet: hoe responsiever uw website is, hoe hoger de ranking bij Google is.

7. Maak het makkelijk om te scannen

Nee, hiermee wordt niet een scanner bedoeld, maar wel scannen met de ogen.

Wist je dat de meeste mensen een tekst op hun mobiele toestellen niet lezen? Ze scannen eerst de tekst om een indruk te krijgen over het artikel en beslissen nadien pas of ze de tekst volledig gaan lezen. Bij het scannen blijven de ogen hier en daar even rusten op fixatiepunten.

U kan zelf ook zorgen voor gelijkaardige fixatiepunten zoals:

  • Lijst met opsommingstekens
  • Subtitels
  • Korte paragrafen: vijf lijnen tekst of minder
  • Veel witruimte
  • Makkelijk leesbare lettertypes: geen gedetailleerde of artistieke lettertypes
  • Donkere tekst op een lichte achtergrond voor beter contrast

8. Belangrijkste informatie bovenaan

Het lijkt wat vanzelfsprekend maar bezoekers willen niet al te ver gaan zoeken naar informatie die het belangrijkste is. Maak het uw bezoeker wat makkelijker.

Probeer bij elke pagina van uw website te gaan zoeken naar de meest belangrijke informatie en zet deze helemaal bovenaan of toch in de buurt.

9. Makkelijke invulformulieren

Mensen raken snel gefrustreerd of verveeld als ze te lang op een website moeten zijn zonder een goede uitkomst voor hen.

Zorg er daarom voor dat de invulformulieren op uw website niet te lang, moeilijk of ingewikkeld zijn. Vraag enkel naar de meest belangrijke informatie die u nodig hebt en pas uw formulieren aan.

Als invulformulieren een belangrijk deel zijn van uw website, zorg er dan voor dat ze bovenaan op de pagina terechtkomen in plaats van op een pagina waar je eerst vijf andere pagina’s moet voor open doen.

Hoe sneller de bezoekers de formulieren zien, hoe groter de kans is dat het ook wordt ingevuld.

10. Voel de nood voor snelheid

Veel van de voorgaande tips gaan over snelheid en jawel, nummer 10 ook.

De snelheid van uw website is cruciaal!

Duurt het langer dan 3 seconden voor een pagina te laden? U zou versteld staan van hoeveel mensen dan al zouden afhaken omdat het simpelweg gewoon te lang duurt.

Een vaak voorkomende valkuil is oudere code die de hedendaagse vraag naar afbeeldingen, foto’s en video’s gewoon niet aan kan. Wanneer uw website werd ontworpen voor het HTML5 tijdperk, doet u uw bedrijf een slechte dienst.

Conclusie

Uw website aanpassen aan de behoeften van mobiele gebruikers in 2018 is een cruciaal onderdeel van een strategisch businessplan. Manoeuvreerbaarheid, visuele opwinding, diversiteit en snelheid, …

Een mobielvriendelijke website is belangrijk voor het behalen van uw bedrijfsdoelen en om niet achter te staan tegenover uw concurrentie.

Wilt u weten of uw huidige website mobielvriendelijk is? Of wilt u een volledig nieuwe website die mobielvriendelijk is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.